Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прес - релізи Фонду за лютий 2022 року

Дата: 22.02.2023 14:59
Кількість переглядів: 135

Допомога за день лікарняного зросла на 71 гривню за два роки

Допомога за час лікування компенсує працівникам втрачений заробіток та дозволяє зосередитись на одужанні. Навіть в умовах пандемії, а потім повномасштабного вторгнення виплати від Фонду соціального страхування України продовжували зростати.

Так, за останні два роки допомога по тимчасовій непрацездатності зросла на 70,7 гривні – у грудні 2020 року ФССУ виплачував українцям в середньому 368,4 грн за день лікарняного, тоді як в грудні 2022 року середньоденна допомога склала вже 439,1 гривні.

Нагадаємо, з 01 січня фінансування допомог за лікарняними здійснюється Пенсійним фондом України відповідно до змін, внесених Законом України від 21.09.2022 № 2620.

Також до ПФУ на фінансування було передано реєстри заяв-розрахунків за лікарняними, які ФССУ прийняв, однак не встиг профінансувати на 01.01.2023 у зв’язку із завершенням бюджетного року.

Фонд соціального страхування України завершив передачу справ потерпілих до Пенсійного фонду

У січні Фонд соціального страхування України завершив передачу справ про страхові виплати потерпілих на виробництві – загалом до Пенсійного фонду передано сотні тисяч особових справ в усіх регіонах. Це дозволить Пенсійному фонду забезпечити страховий захист близько 170 тисяч українців, які постраждалі внаслідок нещасних випадків на роботі або мають професійне захворювання, а також їх родин.

«Починаючи з цього року Фонд соціального страхування України не уповноважений здійснювати страхові виплати, тож сьогодні ми зосереджені на ефективній передачі цих функцій до ПФУ. Наша пріоритетна задача: провести реорганізацію таким чином, аби вона залишилась непомітною для українців, якими до першого січня опікувався Фонд, а страхові кошти надходили вчасно. Тож попри величезні обсяги документів, а передавались також і архівні справи, фахівці ФССУ завершили цю роботу в максимально короткі терміни», – зазначив голова комісії з реорганізації Фонду соціального страхування України Олександр Бахматський.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року в Україні триває реорганізація системи соціального страхування – Фонд соціального страхування України передав свої завдання і функції до Пенсійного фонду. Зокрема, до компетенції ПФУ тепер входить фінансування одноразових і щомісячних страхових виплат.

Кошти направляються ПФУ на ті ж рахунки, що були зазначені потерпілими або членами їх сімей у відповідних заявах до ФССУ.

43 українці загинули на роботі внаслідок сп’яніння

Робота в стані сп’яніння є частою причиною травм – навіть невеликий вміст алкоголю в крові, який не має явних зовнішніх ознак, зменшує швидкість реакцій, знижує уважність та прискорює стомлюваність.

У минулому році Фонд соціального страхування України зафіксував 92 випадки травмування працівників на робочому місці внаслідок алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння. З них майже половина, 43 людини, загинули.

Наголошуємо, працівникам у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння заборонено перебувати на виробничих об’єктах. Такі працівники мають бути відсторонені від виконання робіт відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору.

Окремо нагадаємо, що лікарняні не підлягають оплаті, якщо внаслідок сп’яніння чи пов’язаних з ним дій настала невиробнича травма або загальна хвороба.

Середній розмір декретних допомог зріс на 15,6%

Кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах є оплачуваним. Зазвичай декретна відпустка триває 126 календарних днів, кожен з яких фінансується у розрахунку 100% середнього доходу працівниці.

Попри виклики минулого року, розмір такої допомоги продовжував зростати. Середньоденна сума виплат від Фонду соціального страхування України для вагітних українок збільшилась на 15,6%: з 335,8 грн у 2021 році до 387,74 гривні у 2022-му.

Середній розмір допомоги за всю декретну відпустку склав 45,5 тисячі гривень за підсумками минулого року — це на 5 тисяч більше, ніж у 2021-му. А в грудні 2022 року середня сума декретної допомоги зросла вже до 48,6 тисячі гривень.

Загалом українки отримали близько 5 мільярдів гривень декретних допомог у минулому році — Фонд соціального страхування України продовжував фінансувати допомоги навіть для працівниць, які виїхали за кордон або з якими призупинили трудовий договір на час воєнного стану.

Кількість профзахворювань у 2022 році зменшилася на 15,6%

У минулому році Фондом соціального страхування України зареєстровано 2 465 випадків хронічного професійного захворювання (отруєння) українських працівників. Порівняно з 2021 роком кількість встановлених профзахворювань зменшилась на 15,6%, або 456 випадків.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання, є: недосконалість технологічного процесу, невикористання засобів індивідуального захисту та недосконалість механізмів і робочого інструменту.

Основними причинами набуття статусу потерпілого на виробництві через професійне захворювання у минулому році залишились хвороби органів дихання, захворювання опорно-рухового апарату та хвороби слуху.

Найбільша кількість професійних захворювань зареєстрована у Дніпропетровській області (39,2%), Львівській області (21,5%) та Донецькій області (18,5%). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання, у цих областях складає 79,2% від загальної кількості потерпілих по Україні, які мають профзахворювання.

Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 86,7% від загальної кількості професійних захворювань по Україні (2 136 осіб), що на 19% (502 особи) менше порівняно з 2021 роком.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь