Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ФССУ передає функції соціального страхування до Пенсійного фонду

Дата: 07.02.2023 14:21
Кількість переглядів: 118

ФССУ передає функції соціального страхування до Пенсійного фонду

Функції та завдання Фонду соціального страхування України за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку передаються Пенсійному фонду України.

Фонд соціального страхування України розпочинає процедуру припинення.

Закон України від 21.09.2022 № 2620, а також постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 № 1289 та від 02.12.2022 № 1350, якими внесено відповідні зміни до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та рішень Уряду, набули чинності 01 січня 2023 року.

Відтепер уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України.

Звертаємо увагу! Застраховані особи, потерпілі внаслідок нещасного випадку на виробництві, члени їх сімей, а також страхувальники мають звертатись до органів Пенсійного фонду України з усіх питань загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема:

● фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах;

● виплати допомог на поховання;

● подання заяв-розрахунків для фінансування листків непрацездатності;

● призначення, перерахування та здійснення страхових виплат з відшкодування шкоди, заподіяної потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві та/або професійного захворювання або особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого.

Докладніше щодо подання заяв-розрахунків і фінансування матеріального забезпечення: https://www.pfu.gov.ua/2155463-z-1-sichnya-2023-roku-finansuvannya-strahuvalnykiv-dlya-vyplat-po-likarnyanyh-zdijsnyuvatyme-pensijnyj-fond-ukrayiny,

щодо страхових виплат: https://www.pfu.gov.ua/2155474-shhomisyachni-strahovi-vyplaty-ta-inshi-vyplaty-na-vidshkoduvannya-shkody

Довідково

Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2620-20

Оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14

Постанова КМУ «Про внесення змін до Положення про Пенсійний фонд України»:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1289-2022-%D0%BF

Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-deiakykh-postanov-kabinetu-ministriv-ukrainy-shchodo-zabezpechennia-realizatsii-okremykh-funktsii-pensiinoho-fondu-ukrainy-ta-vyznannia-takymy-shcho-i021222-1350

 

Внаслідок бойових дій постраждав 771 працівник, 222 з них загинули

З початку війни на підприємствах України зафіксовано 771 постраждалий внаслідок бойових дій працівник (+9 за останній тиждень).

 

З них під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії загинуло 222 українців.

 

Найбільша кількість потерпілих серед працівників підприємств, зареєстрованих:

● у Києві – 160 постраждалих, 41 з яких травмований смертельно;

● у Дніпропетровській області – 99 постраждалих, 33 смертельно;

● Харківській області – 79 постраждалих, 17 смертельно;

● Миколаївській області – 76 постраждалих, 28 смертельно;

● Донецькій області – 68 постраждалих, 12 смертельно;

● Запорізькій області – 60 постраждалих, 12 смертельно;

● Вінницькій області – 40 постраждалих, 12 смертельно;

● Сумській області – 28 постраждалих, 12 смертельно;

● Чернігівській області – 28 постраждалих, 8 смертельно;

● у Київській області – 27 постраждалих, 11 смертельно;

● а також у Кіровоградській області – 23 постраждалих, 11 смертельно.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.

 

Реорганізація: куди подавати заяви-розрахунки з 01 січня

З 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду – відтепер саме ПФУ є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. ФССУ перебуває в процесі припинення.

Куди та як роботодавці мають подавати заяви-розрахунки для отримання фінансування за лікарняними своїх працівників?

● Починаючи з 01 січня, органом, який відповідає за прийняття заяв-розрахунків і фінансування лікарняних і декретних допомог, є Пенсійний фонд України.

● Тож усі заяви-розрахунки незалежно від виду допомог, які вони містять, відтепер необхідно подавати до ПФУ.

● Заяви, які містять у собі листки непрацездатності, сформовані до 01 січня 2023 року, також подаються до Пенсійного фонду.

● За інформацією ПФУ, подати заяву-розрахунок страхувальники можуть двома способами:

– в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України;

– і на паперових носіях до будь-якого сервісного центру ПФУ.

● Для подання заяв-розрахунків в електронному вигляді роботодавцям не потрібно укладати з Пенсійним фондом України договір про визнання КЕП.

● Форма заяви-розрахунку наразі не змінилась.

● Звертаємо увагу! Для отримання компетентних консультацій і страхувальники, і застраховані особи мають звертатись до Пенсійного фонду України.

● Нагадаємо, реорганізація системи соціального страхування проходить на виконання Закону України від 21.09.2022 № 2620 та постанов Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 № 1289 та від 02.12.2022 № 1350.

 

 

У 2022 році українці отримали 29 мільярдів гривень виплат за державним соціальним страхуванням

Система соціального страхування України витримала всі виклики повномасштабного вторгнення – виплати лікарняних і декретних допомог, допомог на поховання, щомісячних та одноразових страхових виплат тощо не призупинялись попри бойові дії.

Упродовж 2022 року Фонд соціального страхування України виплатив для українців понад 29 мільярдів гривень допомог і страхових коштів. З них 24 мільярди гривень профінансовано ФССУ після 24 лютого.

Зокрема, у минулому році українці отримали від Фонду соціального страхування України:

● понад 12 мільярдів гривень допомог за лікарняними – для компенсації втраченого заробітку за час хвороб, травм, догляду за хворими рідними тощо,

● 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах,

● більше 11 мільярдів гривень щомісячних страхових виплат та ін.

Фонд соціального страхування України висловлює вдячність кожному фахівцю Фонду у селищах, районах і містах, працівникам усіх відділень та управлінь в областях і місті Києві, а також співробітникам виконавчої дирекції ФССУ за сумлінну роботу в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду. ФССУ перебуває в процесі припинення.

 

У минулому році виявили необґрунтовано видані чи продовжені лікарняні на 4,5 мільйона гривень

Впровадження в Україні електронного реєстру листків непрацездатності дозволило значно зменшити кількість помилок і зловживань при видачі лікарняних. Однак випадки порушення інструкцій при заповненні (в обігу досі знаходиться біля 4% паперових листків) і видачі лікарняних все ще трапляються та можуть призвести до надмірних видатків.

Аби упередити нецільове використання коштів, фахівці Фонду соціального страхування України упродовж минулого року перевірили 380 904 листки непрацездатності – було проведено 158 планових і 1 832 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я, а також перевірено 1 936 страхувальників.

За результатами перевірок роботодавців виявлено 10 833 лікарняних у паперовій формі, які було видано з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Крім того, під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я виявлено, що 3 028 листків непрацездатності (електронних і паперових) видано з порушеннями Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Проведена робота дозволила у 2022 році упередити виплати за необґрунтовано виданими чи продовженими лікарняними на суму понад 3,6 мільйона гривень. Також було відшкодовано 627 тисяч гривень коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та подано вимоги до закладів охорони здоров’я на суму майже 222 тисячі гривень.

 

Ким замінити комісії з соціального страхування та як призначати допомоги за лікарняними

З 01 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якою було внесено ряд змін до розрахунку і призначення допомог за лікарняними.

Хто замінив комісії з соціального страхування на підприємствах і як тепер призначати допомоги за лікарняними?

● Раніше на кожному підприємстві, в установі чи організації створювалась комісія (або уповноважений, якщо на підприємстві до 5 працівників) із соціального страхування. Такі комісії були обов’язковими як для державних, так і для приватних чи інших підприємств і навіть ФОП. Саме комісія була уповноважена призначати або відмовляти в призначенні допомоги за кожним лікарняним співробітників.

● Однак з 01 січня 2023 року створення і діяльність таких комісій не передбачені.

● Тож відтепер рішення про призначення або відмову в призначенні допомог за листками непрацездатності має приймати сам роботодавець або уповноважена ним особа.

● Призначити уповноважену особу можна розпорядчим документом на розсуд керівника підприємства.

 ● Рішення про призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності, декретної допомоги, допомоги на поховання необхідно оформлювати відповідним розпорядчим документом – це може бути наказ, постанова, розпорядження, рішення тощо.

● Звертаємо увагу! Для отримання консультацій з усіх питань соціального страхування застраховані особи і роботодавці мають звертатись до Пенсійного фонду України.

● Нагадаємо, з 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду – відтепер саме ПФУ є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. ФССУ перебуває в процесі припинення.

 

2,5 мільйона українців отримали допомоги від Фонду соціального страхування України

Попри повномасштабне вторгнення, допомоги за час лікування, по вагітності та пологах і на поховання продовжують отримувати всі українці, в яких настав страховий випадок.

Упродовж минулого року Фонд соціального страхування України надав допомоги за лікарняними 2,5 мільйонам українців – з них більша частина, 1,9 мільйона, отримали виплати після 24 лютого. На це направлено більше 17 мільярдів гривень.

Найбільше виплат отримали застраховані особи, працевлаштовані у київських роботодавців – упродовж 2022 року ФССУ профінансував для них понад 4 мільярди гривень допомог. На другому місці за обсягом виплат за лікарняними працівники Дніпропетровщини – їм виплачено майже 2 мільярди гривень, на третьому місці – Львівщина, близько 1,4 мільярда гривень.

Також Фонд соціального страхування України продовжував здійснювати фінансування для працівників роботодавців на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, у минулому році допомоги від Фонду отримали 95 тисяч застрахованих осіб Донеччини, 15 тисяч – Луганщини та 15 тисяч – Херсонщини.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду. ФССУ перебуває в процесі припинення.

 

ФССУ призначив 30,6 мільйона гривень страхових виплат постраждалим внаслідок бойових дій і сім'ям загиблих

Поранення чи смерть внаслідок бойових дій під час виконання посадових обов’язків є страховим випадком – усі постраждалі працівники мають право на отримання ряду страхових виплат.

Упродовж минулого року Фонд соціального страхування України призначив страхові виплати, пов’язані із травмами або смертю через бойові дії, на суму 30,6 мільйона гривень. Серед них одноразові допомоги сім’ям і утриманцям померлих внаслідок бойових дій, одноразові допомоги постраждалим працівникам, допомоги по тимчасовій втраті працездатності та щомісячні страхові виплати, які потерпілі будуть отримувати до повного відновлення здоров’я або пожиттєво.

З 2023 року ФССУ передав свої завдання та функції, зокрема щодо призначення і фінансування страхових виплат, Пенсійному фонду України. Потерпілі, для яких призначення виплат здійснено Фондом соціального страхування України, продовжать отримувати кошти на зазначені в заявах рахунки.

Фонд соціального страхування України наголошує на потребі чіткого і безумовного дотримання інструкцій з охорони праці, слідування в укриття в разі повітряних тривог і інформування про них на підприємствах, розробленні і впровадженні алгоритмів дій працівників у випадку небезпеки

 

 

Куди з 01 січня роботодавцям подавати повідомлення про виплату коштів за лікарняними і чи потрібно це робити?

 

Щоб зменшити ризик затримок при виплаті працівникам допомог за лікарняними, ще в 2018 році Фонд соціального страхування України впровадив систему оперативного інформування про здійснення виплат.

Відтоді про перерахування працівнику отриманих від ФССУ коштів роботодавець звітує у місячний термін після виплати допомоги – це дозволило нам не лише краще контролювати використання коштів Фонду і дотримання прав застрахованих осіб, але і реалізувати ризик-орієнтовані підходи в перевірках страхувальників

Однак, починаючи з цього року, ФССУ передав свої функції до Пенсійного фонду та наразі перебуває у процесі припинення.

Куди з 01 січня роботодавцям подавати повідомлення про виплату коштів за лікарняними і чи потрібно це робити?

● Повідомлення про виплату працівникам коштів, отриманих від фондів (як ФССУ, так і ПФУ), необхідно продовжувати подавати.

● Форма такого повідомлення та строки його подання наразі не змінились – вони затверджені постановою правління ФССУ від 19.07.2018 № 12, яка продовжить діяти до прийняття Пенсійним фондом відповідного власного порядку.

● Подавати повідомлення про виплату необхідно до того фонду, від якого надійшли кошти.

Як подати повідомлення до ФССУ:

● На жаль, у зв’язку з технічними причинами, пов’язаними із припиненням ФССУ, подати повідомлення наразі можливо лише у паперовому вигляді. Роботодавці можуть звернутись безпосередньо до відділення або надіслати документ рекомендованим листом.

 Актуальний перелік і контакти відділень ФССУ можна знайти за посиланням: https://docs.google.com/.../1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY...

● Якщо страхувальники зареєстровані у Луганській області, повідомлення необхідно надіслати на адресу: м. Дніпро, проспект Яворницького, 93 (отримувач: управління ВД ФССУ у Луганській області).

● Страхувальники Херсонщини мають подавати повідомлення до відповідних відділень Кіровоградського управління (контакти за посиланням вище).

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції 
Фонду соціального страхування України

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь