Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сплата податків – шанс на скорішу перемогу

Дата: 28.06.2022 10:46
Кількість переглядів: 838

Фото без опису

Сплата податків – шанс на скорішу перемогу

 

Із вторгненням армії росії в Україну постраждало мирне населення, інфраструктура та економіка країни. Зараз законодавець вносить значні зміни у податкову систему. Це робиться для підтримки підприємців та економіки держави в цілому. 

На сьогодні спрощено податковий облік, запроваджено пільги та відмінено певні перевірки на час війни для підтримки суб’єктів господарювання. 

Щодо сплати податків, то у випадку неможливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо, платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

А платники податків також можуть допомогти державі, сплачуючи за можливості податки. Це не лише внесок в економіку України, а й збільшення наших шансів на скорішу перемогу.

Про нюанси нарахування та сплати податків у час війни поспілкувалася із додзвонювачами під час сеансу «гаряча лінія» заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія Мельник.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Запитання: Майно у податковій заставі. Чи може військова адміністрація викупити таке майно (автомобілі) у товариства?

Відповідь: Так, майно платника податків звільняється з податкової застави з дня отримання рішення керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна без застосування вимог ст. 92 Податкового кодексу України.

У разі оплатного вилучення майна такі кошти спрямовуються на погашення податкового боргу платника податків, майно якого вилучено.

 

Запитання: Як здійснюється взяття на облік у контролюючих органах юросіб або ФОП у період воєнного стану на території України?

Відповідь: Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, для контролюючих органів припиняється перебіг строків, встановлених для взяття на облік у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів за основним місцем обліку або фізичних осіб – підприємців за податковою адресою та передачі даних про взяття на облік таких платників податків у контролюючих органах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Запитання: Що із нарахуванням та сплатою плати за землі, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії?

Відповідь: Тимчасово на період з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також земельних ділянок (земельних часток (паїв), які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

 

Запитання: Які дії СГ, якщо в «ПРРО Каса» (Windows/Android) при відкритті зміни надходить повідомлення «Компанія заблокована»?

Відповідь: В «ПРРО Каса» (Windows/Android), яке надається ДПС на безоплатній основі, повідомлення з текстом «Компанія заблокована» не використовуються, тобто платник застосовує програмне рішення іншого виробника програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО).

Для отримання роз’яснення та причин надходження повідомлення з текстом «Компанія заблокована» при відкритті зміни на ПРРО, розробленого іншими виробниками, необхідно звертатись до розробників такого програмного забезпечення.

Водночас суб’єкту господарювання необхідно перевіряти каталог до якого збережено файл секретного ключа та сертифіката кваліфікованого електронного підпису, а також переконатися, що в обраному каталозі знаходяться лише:

- 1 файл діючого (нового) ключа;

- 1 файл діючого (нового) сертифіката.

При цьому обраний каталог не повинен містити інших файлів, ключів, сертифікатів.

 

Запитання: Чи буде вважатися безстроковою ліцензія на виробництво алкогольних напоїв або тютюнових виробів, видана терміном на 5 років, якщо термін її дії закінчується після внесення змін у законодавство щодо безстрокової дії ліцензій?

Відповідь: Ні, не буде. Якщо термін дії ліцензії на виробництво алкогольних напоїв або тютюнових виробів, виданої на 5 років, закінчується після внесення змін у законодавство щодо безстрокової дії ліцензій, суб’єкт господарювання повинен отримати нову ліцензію.

 

Запитання: З якого періоду звільняються від оподаткування ПДВ виготовлення аудіо книг?

Відповідь: Закон України від 22 травня 2022 року №2273-IX «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіо книг» набрав чинності з 17 червня 2022 року

Саме нормами п. п. 197.1.25 прим.1 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України звільнено від оподаткування ПДВ операції, зокрема з постачання, підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування тощо), виготовлення, розповсюдження аудіокниг, озвучених українською мовою, крім видань еротичного характеру.

Також вказана норма поширюється на електронні послуги із постачання електронних примірників (електронно-цифрової інформації) та/або надання доступу до аудіокниг, озвучених українською мовою, крім видань еротичного характеру.

 

Запитання: Чи треба подати податкову декларацію про майновий стан і доходи фізособі, яка отримала дохід від продажу одного легкового автомобіля? 

Відповідь: Фізичній особі не потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи у випадку, якщо така особа отримала дохід від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла, мопеда.

Такий дохід не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором і у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку.

Але варто нагадати, що дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла та мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню  податком на доходи фізичних осіб за  ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

 

Запитання: Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням та за якою формою декларувати?

Відповідь: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть:

  • фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

  • фізичні особи, які не є резидентами, але які були резидентами на дату отримання об’єктів декларування чи на дату отримання доходів, користуючись з яких були отримані об’єкти декларування.

Форма декларації з одноразового (спеціального) добровільного декларування  доступна для завантаження на сайті податкової служби. Вона містить загальні відомості про платника збору, валютні цінності, об’єкти нерухомості та земельні ділянки, транспортні засоби та інше рухоме майно, паї та частки у майні юридичних осіб, корпоративні права та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, якими декларант володіє.

У такій декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

 

Сектор інформаційної взаємодії 

Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь