Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спадкування спільної сумісної власності одним із подружжя

Дата: 28.06.2022 09:15
Кількість переглядів: 1019

 

Фото без опису

Спадкування спільної сумісної власності одним із подружжя.

Згідно із ч.1 ст. 368 Цивільного кодексу України спільна сумісна власність — це власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором чи законом.

Сімейний кодекс визначає, що майно набуте подружжям є спільним, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба, навчання) самостійного заробітку, окрім майна, що належить до особистої приватної власності подружжя. Цивільний кодекс України визначає, що співвласник має право заповідати свою частку праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі. Частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах, як за законом так і за заповітом.

Після відкриття спадщини, а саме смерті особи, другому із подружжя слід звернутися до нотаріальної контори з відповідними документами для оформлення спадкових прав, а саме:

  • заявою про прийняття спадщини;

  • свідоцтвом про смерть одного із подружжя;

  • свідоцтвом про шлюб;

  • документом, що підтверджує право спільної власності подружжя.

 

У разі відсутності правовстановлюючих документів питання визнання права власності на спадкове майно вирішується в судовому порядку. Одночасно повідомляємо, що на час дії воєнного стану, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 “Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану” зупиняється перебіг строку прийняття спадщини. Відповідно отримання свідоцтв на спадщину у випадку коли до 24 лютого 2022 року не завершився шестимісячний строк на прийняття спадщини, або особа померла у період воєнного стану - не можливо.

 

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги:  https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь