Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Донорство

Дата: 16.06.2022 10:30
Кількість переглядів: 228

Трудові права донорів крові

Хто може бути донором крові? Донором крові або плазми крові може бути кожен дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження у медзакладі перед здачею крові і немає протипоказань, визначених МОЗ України.  

Донор має мати із собою документ, що посвідчує особу.

Держава гарантує захист прав донора крові та/або компонентів крові та захист його здоров’я, а також компенсує йому витрати, пов’язані з донорством, і заохочує добровільне безоплатне донорство.

Посадові особи закладів охорони здоров’я зобов’язані інформувати донора про його права і обов’язки та порядок здійснення донорської функції.

 

Обов’язок роботодавця

Особа, яка виявила бажання стати донорами крові та/або компонентів крові має подати відповідну заяву керівництву не пізніш як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові. Роботодавці, командири (начальники) військових частин зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які подали таку заяву, у дні відповідного медичного обстеження і донації крові.  Як виняток - випадки, якщо відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків. 

За місцем медичного обстеження чи донації крові та/або її компонентів донору видається довідка, яка є підставою для звільнення від роботи, навчання або служби у день проходження медогляду та здачі крові.

Після донації крові або компонентів крові донору видається довідка щодо надання пільг відповідно до Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

 

Пільги, що надаються донорам

У дні проведення донації донор крові звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації із збереженням за середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу. Здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти у зазначені дні звільняються від занять.

Також донору безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

Якщо у день проведення донації, донор був залучений до роботи, то за погодженням з роботодавцем,  йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку.

У день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор забезпечується безоплатним харчуванням за рахунок коштів суб’єкта, який здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл або реалізацію донорської крові та компонентів крові, за місцем забору крові та/або компонентів крові. Норми такого харчування та вартість однієї порції харчування затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

 

Додаткові пільги, що надаються донорам

У разі здійснення, на протязі року безоплатно донації крові в сумарній кількості, що дорівнює:

  • двом разовим максимально допустимим дозам, або /

  • плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам або/

  • тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу.

І) Працівники протягом 1 року після здійснення донації крові мають право на виплату допомоги з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи.

ІІ) Студенти протягом 1 року після здійснення донації крові мають право на отримання за місцем навчання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у закладі освіти стипендії.

ІІІ) Військовослужбовці строкової служби та курсанти військових закладів освіти протягом 6 місяців після здійснення донації кров мають право за місцем проходження служби на одержання грошової надбавки у розмірі 25 відсотків призначеного їм грошового забезпечення.

Пільги, що надаються донорам-військовослужбовцям та курсантам військових навчальних закладів

Військовослужбовці строкової служби та курсанти військових навчальних закладів, які є або виявили бажання стати донорами, в день здавання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження увільняються від несення нарядів, вахт та інших форм служби.

У разі якщо за погодженням із командуванням військової частини в день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор був залучений до несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку із збереженням середнього заробітку. У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.

Статус Почесного донора України

Статус Почесного донора України набувають ті донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або 40 максимально допустимим дозам клітин крові, заготовлених методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій. Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак "Почесний донор України" в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресами:

 

  • м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

- м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

- м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

- смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

- м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

- м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь