Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як непрацюючим жінкам отримати допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами?

Дата: 09.02.2022 15:23
Кількість переглядів: 521

 

 

Непрацюючі вагітні жінки ( також неповнолітні) та жінки, які займаються підприємницькою діяльністю та не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування мають право звертатися за отриманням  державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами. 

 Куди звертатися для отримання такої допомоги?

Звертайтеся до органів соціального захисту населення або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Що стосується подачі заяв для призначення соціальної допомоги з необхідними документами до органів соціального захисту населення районних держадміністрацій, то вони приймаються від заявників у разі надіслання їх поштою або в електронній формі. 

Розмір допомоги. Допомога виплачується у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць. Станом на січень 2022 прожитковий мінімум для працездатної особи становить 2481 грн (відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»). 

Отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами також можуть особи, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження. Допомога призначається за період з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки. 

Документи, які потрібно подати до органів соціального захисту населення:

  • заява за формою, затвердженої Мінсоцполітики;

  • довідка встановленого зразка, видана лікувально-профілактичним закладом; 

  • паспорт;

  • ідентифікаційний код;

  • довідка з банку про відкриття рахунку для отримання соціальних виплат;

  • довідка, видана органом соціального захисту населення про те, що допомога за місцем реєстрації не призначалася (якщо подається заява за місцем фактичного проживання);

  • трудова книжка;

  • рішення органу опіки та піклування про усиновлення чи встановлення опіки (для осіб, які усиновили чи взяли під опіку дитину).

Строк подання заяви. Допомога у звязку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у звязку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки. Тривалість відпустки становить 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70). Зазначена допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то допомога по вагітності та пологах буде надана особі незалежно від допомоги, що вже виплачується по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Консультацію підготувала фахівець Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак

Детальніше за посиланням

 

 Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги:

https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь