Нагірянська громада
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як отримати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства?

Дата: 09.09.2021 10:27
Кількість переглядів: 1059

 

 

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельної ділянки із земель державної або комунальної власності - для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара (п. «б» ч.1 ст.121 Земельного кодексу України). Передача земельної ділянки провадиться безоплатно один раз за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. 

   Отже, для того щоб оформити право власності на земельну ділянку необхідно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування за місцем знаходження земельної ділянки (міської, селищної, сільської ради), який передає земельні ділянки комунальної власності у власність із клопотанням про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

  Дане клопотання можна подати особисто до органу місцевого самоврядування (через Центр надання адміністративних послуг) або направити поштою рекомендованою кореспонденцією. 

У клопотанні необхідно зазначити та додати:

  • цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри;

  • графічний матеріал, на якому зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (наприклад, викопіювання з планово-картографічних матеріалів);

  • копію документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України);

  • копію ідентифікаційного коду;

  • погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

  • документ що підтверджує право на пільги при отриманні земельних ділянок (у разі наявності).

Для того, щоб знайти вільну земельну ділянку даного виду, необхідно перейти на сторінку Публічної кадастрової карти офіційного сайту Держгеокадастру https://map.land.gov.ua, зазначити населений пункт, обрати вільну земельну ділянку та роздрукувати дані з Публічної кадастрової карти. Однак слід пам’ятати, що дані земельні ділянки можуть бути вільними, або перебувати в користуванні інших осіб та інформація про них не внесена до Державного земельного кадастру.

  Забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, які не передбачені статтею 118 Земельного кодексу України.

Строки розгляду клопотання

Орган місцевого самоврядування (за місцем знаходження земельної ділянки) розглядає дане клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.  

Клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою та додатки до нього передаються на розгляд постійних комісій ради та за рішенням комісій включаються до порядку денного чергової або позачергової сесії ради. На сесії ради депутати шляхом голосування приймають рішення про надання дозволу або відмову в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

 При розгляді питання щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою, особа яка подала клопотання має право бути присутньою на сесії ради. 

 Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів.

    У випадку надання органом місцевого самоврядування відмови про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, дана відмова може бути оскаржена в судовому порядку.

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

 

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

моб. (067) 130-01-73

 

або бюро правової допомоги за адресами:

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь